• Inspiration
  • Gode tips til effektive sovevaner fra SoveKarin
Inspiration

Gode tips til effektive sovevaner fra SoveKarin

Karin Naphaug, også kendt som SoveKarin, er med sine gode råd til effektive sovevaner til børn og forældre, blevet hele Norges søvnekspert. Nu deler hun sine bedste råd med Voksi-læserne.

– Det jeg ofte hører fra forældre, er, “vi har prøvet alt”. De har afprøvet alle søvnråd fra sundhedsplejersken, lægen, venner og familie, men intet har virket. Ofte har de prøvet så mange metoder, at det har ledet til forvirring hos barnet og derfor intet har fået ud af det. Det vigtigste er at finde frem til den metode, som har haft en virkning, og så holde fast i den. Kontinuiteten får barnet til at forstå, at det er sådan det skal være. Det er forældrene, der sætter reglerne. Et barn er født uden at vide, hvordan verdenen omkring sig hænger sammen.

Karin Naphaug er meget engageret og entusiastisk, når hun taler om kombinationen af børn, forældre og søvn.

– Jeg har altid været meget interesseret i dette emne. Da mine to børn var små, kunne jeg se, hvor vigtigt god søvn er for både forældre og børn. Der var ikke meget hjælp at hente dengang, så jeg har også prøvet lidt af hvert, siger Karin.

Gennem sit arbejde som specialsygeplejerske og sundhedsplejerske, var det ikke svært at få øje på, hvor vigtigt ordentligt søvn i hverdagen var for både forældre og børn.

– Jeg blev ofte spurgt om, hvornår forældrene kunne forvente, at deres barn sov hele natten. Spørgsmålet dukkede op igen og igen, og jeg blev efterhånden klar over, at jeg gerne ville dygtiggøre mig inden for dette felt.

Karin Naphaug indså, at mangel på søvn er et samfundsproblem. Hun opsagde derfor sin daværende sygeplejerskestilling, for at blive den søvnekspert, hun er i dag.

Forældre er mere åbne i dag

Nitten år senere er den norske søvnekspert glad for, at forældre er blevet mere åbne og ærlige, når de taler om deres børns søvn. Tidligere var der en tendens til, at forældre lod som om, deres børn sov problemfrit. Dette gav et billede af, at få forældre havde søvnproblemer. I dag hvor forældre taler mere åbent om det, er blevet det nemmere at række ud efter hjælp.

– Jeg er naturligvis glad for den udvikling. Men den største glæde for mig, er, alt den positive feedback, jeg får fra forældre, bedsteforældre og ikke mindst fra børnene. Det, at ens barn sover en hel nat igennem og er udhvilet, er en kæmpe fornøjelse og ændring i familiernes liv.

Eksperten tilføjer hurtigt, at før man konkluderer, at ens barn har søvnproblemer, skal man vide, at børn kan have nætter, hvor de sover i kortere eller længere tid.

Børn sover ikke altid en hel nat igennem. Alle har nætter, hvor de sover mere eller mindre godt. Søvncyklussen varierer hele tiden fra dyb til let søvn. Det er f.eks.meget normalt med et ændret sovemønster, når den lille er ved at få tænder. Karin fortæller:

– Det er en god idé, ikke at have for høje forventninger om sit barns søvn. Jeg gør meget ud af at fortælle forældre om babyers søvncyklus. De yngste babyer har som regel en meget let søvn, hvor de laver mange lyde og forskellige ansigtsudtryk. Når forældrene registrerer dette, er de ofte for hurtige om at tage barnet op, for at berolige ham/hende. Men faktisk så forstyrrer de barnets overgang fra den lette til den dybe søvn.

Når et barn gang på gang bliver forstyrret i overgangen fra den lette til den dybe søvn, kan det blive svært at opnå en god søvnrytme – hvilket igen kan lede til endnu flere komplikationer senere hen.

Tidspres er en fælde

Men hvornår ved man, at ens barn har decideret søvnproblemer?

– Når du er ved at brænde sammen og tænker, “jeg kan ikke holde det her ud længere”, enten fordi barnet eller du som forælder, ikke kan sove, kan du definere det som et problem. Vågner barnet hver gang det er på vej ind i den dybe søvn, eller efter 30-40 minutter, er barnet ofte overtræt eller vant til at blive taget op med positiv opmærksomhed som følge heraf.

– Hvad er den typiske fælde forældre ryger i?

– De daglige pligter, både i hjemmet og på arbejdet spiller en rolle. Vi har meget på programmet og ofte arbejder begge forældre fuldtid. Når du kommer hjem fra arbejde, vil du gerne tilbringe tid med dit barn, før puttetid. Dette ender ofte med, at den lille bliver overtræt og leder til en urolig søvn og at han/hun vågner tidligt om morgenen.

Forældre, som oplever en hård start, råder Karin dem til at venter med at fastlægge en egentlig søvnrutine efter barnet er tre måneder gammel.

– Når barnet er tre måneder, producerer det tilstrækkeligt melatonin (søvnhormon), som gør det nemmere at komme ind i en god søvnrytme. Jeg har tit oplevet, at forældre har fortalt mig, at det hele ændrede sig, så snart barnet var fyldt tre måneder.

Dit kropssprog

Naphaug fortæller, at forældrenes kropssprog også har meget at sige, når det kommer til børns søvnvaner.

– Det er vigtigt at være afslappet. Jeg oplever tit, når jeg kommer på hjemmebesøg, at barnet har sovet godt dagen før. Jeg tror, det har at gøre med, at forældrene ved, at hjælpen er på vej og derfor slapper mere af.

– Et stressende kropssprog kan have den modsatte effekt fx, når forældre er uenige om, hvordan barnets søvn skal håndteres.

– Du vil måske blive irriteret og frustreret. Det kan barnet mærke.

Den teknologiske udvikling er et nyt potentielt problem hos ældre børn. Den nemme adgang til skærmunderholdning inden sovetid, forstyrrer deres søvn. Det er derfor en god idé at fjerne alle skærme mindst en time før sengetid. Det samme gælder for forældrene selv.

– For eksempel er der mødre, som kigger på deres smartphone, medens de ammer. Det er total no-go for mig. Kontakten mellem moderen og barnet under amningen er afgørende for barnets hjerneudvikling i de første to år.

– Påvirker det barnets søvn?

– Helt bestemt. Manglende socialisering, stimuli og kontakt kan medføre til rastløse børn, siger Karin.

Det er ok at kede sig

– Når jeg anbefaler forældrene at blive inde i soveværelset indtil barnet falder i søvn, beder jeg dem altid om at lade være med at bruge nogen som helst form for skærm. Meningen er, der skal være mørkt. Så der er intet andet for, end at kede sig lidt. Mange forældre tager deres iPads eller lignende med sig, når de skal putte den lille. Det lyser rummet op og er yderst stimulerende for små børn. Så det er på ingen måder en god idé.

På den anden side, er ideen om, at hele hjemmet skal være fuldstændig stille, når baby sover, en myte.

– Jeg har skrevet et helt kapitel om dette emne. Nogle børn er følsomme over for lyde ved indsovning, men når de først er i den dybe søvn, kan du sagtens spille højt musik, uden at vække den lille. Det er ikke meningen, at du skal liste rundt i dit hjem, når du har børn. Du må gerne tale i telefon eller have gæster på besøg.

– Men hvis du har et barn, som har vanskeligt ved at sove, hvordan vil det påvirke ham/hende?

– Mangel på søvn viser sig på mange måder For børn manifesterer det sig ofte ved at de bliver trætte og uoplagte. Dertil kommer, at de ofte får en masse negativ feedback fra verden omkring sig på grund af deres opførsel. Husk på, at børn ikke kan udtrykke verbalt, at de har haft en dårlig nats søvn, som du og jeg kan. Andre symptomer relateret til mangel på søvn er dårlig appetit og ringere interaktion med andre børn. Det er også værd at nævne, at i den første tredjedel af natten, hvor barnet bør være i den dybe søvn, udskiller det væksthormon, hvilket gør søvnen i denne fase endnu vigtigere.

Børn og forældre er ganske ens

Mangel på søvn er både hårdt for børn og forældre. Men når du beslutter dig for at gøre noget ved det og søge hjælp, mærker du hurtigt positive forandringer.

– Hos børn vil du helt bestemt se nogle forandringer. Du vil kunne se forskellen fra et utilfreds barn til et tilfreds barn. Så snart barnet får en bedre søvn, vil han/hun blive mere glad, få øget appetit og smile mere. Det bliver også nemmere at interagere med barnet.

Det samme gør sig gældende for forældrene, når deres børn sover bedre. Så snart den gode soverytme er kommet på plads, bliver samspillet i familien bedre.

– Forældrenes vigtigste opgave er at hjælpe barnet med selv at finde soveroen, konkluderer Karin.

Og når det lykkes, vil du som forælder finde den samme ro. I sidste ende er der ikke så stor forskel mellem børn og forældre.

9 tips til gode sovevaner hos børn fra SoveKarin

  • Find en god sovestrategi og hold fast i den. Skab et godt soveritual.
  • Undgå for mange stimuli mindst en time før sengetid.
  • Det er normalt, at børn vågner oftere nogle nætter. Det kan have at gøre med deres udviklingstrin.
  • Vær opmærksom på dit kropssprog, når du skal putte dit barn. Hvis du er stresset, bliver barnet det også.
  • Undgå at se på skærm, medens du venter på, den lille falder i søvn.
  • Tag ikke dit barn op blot fordi det siger lyde eller laver grimmaser. Det kan forstyrre barnets soverytme.
  • Kommer du sent hjem fra arbejde, så bør du ikke putte dit barn senere, blot for at få noget tid sammen inden puttetid.
  • Du må gerne være frustreret, men ikke foran dit barn. Lad en anden tage sig af den lille og tag en timeout.
  • Har du svært ved at få dit barn til at sove? Ræk ud efter hjælp i god tid.